Merkstrategie

Mensen kopen in termen van categorieën, mensen kopen geen producten. Op café beslist iemand wat hij/zij drinkt eerst in termen van een frisdrank, een energiedrankje, een pilsbier, een abdijbier (blond of donker), een afzakkertje, … Daarna beslist de persoon in kwestie wat hij precies wil binnen deze categorie: dan komt het merk op de voorgrond. De exponent van een categorie zijn dus merken en daarom is een consistent beheer van een merk of een merkportfolio onontbeerlijk.

Algemeen kan men stellen dat er vier mogelijkheden van merkenhiërarchie zijn:

  1. Unibranding: de groep presenteert zich als één bedrijf (bv. Samsung, Reynaers, Sleepy)
  2. Endorsed paraplu: de groep primeert op de divisie (de meeste automerken, hoewel er toch een lichte verschuiving plaatsvindt: bv. Renault/Dacia, Toyota/Lexus)
  3. Endorsed carrier: de divisie primeert maar heeft dezelfde corporate identity als de groep (bv. Apple met de iPhone, iMac, ...)
  4. Multibranding: (bv. Procter & Gamble, Unilever)

Elk van die mogelijkheden heeft specifieke gevolgen voor enerzijds de organisatie zelf als voor de externe perceptie van het bedrijf.

Media Luna adviseert en begeleidt u bij uw keuze van merkstrategie door alle gevolgen met de specifieke voor- en nadelen in kaart te brengen, zodat u op basis van het overzicht en bijhorend advies een gefundeerde beslssing kan nemen. Neem contact op met Media Luna voor een verkennend gesprek. Ik kijk er naar uit!

 

zoek

Marketing Nieuws

  • Zes op tien Belgische bedrijven aanwezig op Facebook
    [lees verder]
  • Slechts 2,4% van Belgische bedrijven beschikt over Facebook-pagina
    [lees verder]
Volledig overzicht


Marketing Tips

Abonneer u nu op de Marketing Tip van de Week, uw wekelijks gratis marketing-tussendoortje dat u even laat stilstaan bij soms evidente, soms onverwachte marketingadviezen.

Voorbeelden


Abonneer


Media Luna Blog


Onze blog rond marketing, strategie en branding.
Check it out now!

Media Luna Video Report


Blijf gefocust, bekijk onze marketingvideo's!

MEDIA LUNA | Eduard Robeynslaan 12 | 3290 Diest
marc@media-luna.be | T +32 13 29 03 07 | F +32 13 50 00 35
Disclaimer
© Media Luna 2009